Dinsen > Renault Espace > Teknikinfo > JE (fase 4) > Kørelys på JE


Kørelys på JE

Kørelys er næsten nødvendigt i Danmark. Espace JE har desværre ingen "smart" måde at lave det på.

Diagrammet her viser en universel løsning. Relæerne tænder positionslys (og dermed baglyset), samt nærlys eller tågelys når nøglen drejes til tænding. Hvis der tændes for fjernlyset slukkes nærlyset, for de to må ikke køre samtidig. På biler med xenon-lygter er det en fordel at bruge tågelygterne som kørelys - det er lovligt om dagen og så sparer man de dyre xenonpærer til om natten, hvor der er brug for dem.

Kørelys til Renault Espace JE

  • Udgang forbindes til tågelys på biler med xenonlygter.
  • På biler med almindelige forlygtepærer forbindes udgangen til nærlyset.
  • Udgangen må ikke forbindes til både tågelys og nærlys!
  • Nærlys-indgangen bruges kun, hvis udgangen er forbundet til tågelys!
  • Hvis nærlys-indgangen ikke bruges så kan dioderne udelades.
Jeg har monteret løsningen oppe ved lyskontakten - det ville være ideelt at sætte de tre relæer under hovedcomputeren i sikringsboksen. Tændingssignalet har jeg taget på kontakten til fartpiloten - så hvis sikringen går til den går også kørelyset. Det er kluntet at montere det oppe ved kontakten, for der er meget lidt plads til strømtyvene, men det er nok den bedste mulighed. Ellers kan man muligvis gøre det i motorrummets sikringsboks - hvis man kan komme til dér.

JE årgang 1997

Et stykke reverse engineering (nødvendigt dengang jeg ikke havde et rigtigt diagram) af lyskontakten er vist her.

Diagram over lyskontakt

Stikket som det sidder på bagisden af kontaktmodulet. De tre ledninger går ud til tågelygteomskifteren. Afbildningen passer til afbildningen i diagrammet ovenfor:

Stik til lyskontakt

Sådan afmonteres lyskontakten efter at skjoldet under og over ratstammen er fjernet: De to skruer ved de røde cirkler fjernes (kan gøres hvis rattet står i position 270 grader). Derefter fjernes stikket (ses i baggrunden), samt de to spadestik til hornkontakterne i rattet (på undersiden, ses ikke på billedet),og enheden kan trækkes ud.

Af- og påmontering af lyskontakt

Hvis man tilslutter kørelysrelæerne direkte til kontakten, så kan det laves uden ekstra sikring - for man bruger de sikringer der i forvejen er til positions- og nærlys.

Kørelysrelæer tilsluttet til lyskontakten

Denne løsning kan laves med strømtyve. Eneste problem er, hvor man finder stel og tænding til at drive relæerne fra. Det kan man f.eks. få fra lygtehøjdejusteringskontakten, som forsynes med både spænding fra tændingsnøglen og har stelforbindelse.
Kontaktoplysninger

Copyright © 1995-2008 Anders Dinsen

Siden opdateret: 2006-08-12 20:14:22