J7T, J7R, J6R

2.0 og 2.2 benzinmotorerne er stortset ens og bruger samme motorblok, bundkar og topstykke. Forskellen ligger i brændstofsystemet og slaglængden. Som V6'eren er motorerne bygget på Douvrin-fabrikken, der er et samarbejde mellem Renault og PSA.

I Espace findes følgende motortyper:
Kode Vol Boring x slaglgd Hk Brændstofsystem
J6R 1995 88 x 82 mm 107 Weber karb
J7R 1995 88 x 82 mm 120 Siemens/Renix multipoint injection
J7T 2165 88 x 89 mm 109 Siemens/Renix multipoint injection med lambda sonde og kat

Udskåren J7T motor

Blokken og topstykket er i aluminium, bundkar og ventildæksel i plade. Der er en enkelt overliggende knastaksel, der driver otte ventiler (to til hver cylinder) via vippearme. En tandrem foran på motoren driver knastaksel og oliepumpe via krumtappen. Der er løse cylinderforinger.

Karburatormodellernes nok svageste punkt er efter sigende strømfordeleren, der sidder på siden af maskinen under karburatoren, hvor den kan optage fugt. På indsprøjtningsmodellerne sidder strømfordeleren bagpå maskinen for enden af knastakselen, her er der helt tørt.

Indsprøjtningsmodellernes svage punkt er de relativt mange sensorer og tomgangsregulatoren, som der er i en indsprøjtningsmotor. Ledningsnettet i sig selv er kendt for at kunne skabe problemer, der kan være svære at diagnosticere. Man kan diskutere om det kræver en diagnosecomputer at fejlfinde sådan en motor, min erfaring er at man kommer meget langt med et ohm-meter til at søge efter kortslutninger og brudte ledninger, samt til at chekke sensorer.

FEF - Frequently Experinced Faults

Dette er en liste over fejl folk har oplevet, og deres løsning.
  • Brudt ledning til vandtemperatursensor. Symptomet var at motoren kørte nødprogram og for høje omdrejninger. Diagnoselampen ville have lyst, hvis den var monteret. Men ellers kørte den faktisk udmærket.
  • Kortslutning mellem ledning til vandtemperatursensor og indsprøjtningsdyser. Symptomet var at motoren kun kunne køre de første ca 30 sek efter den var startet. Derefter kunne den knap holde sig i tomgang, og slet ikke trække.
  • Slange fra topstykke til manifold faldet af. Symptomet var dårlig tomgang og for højt forureningsniveau i tomgang, da motoren tager falsk luft ind.
  • Defekt tomgangsregulator - så går tomgangen dårligt. Man kan prøve at tage til-slangen til regulatoren af og se om den bevæger sig når man kører motoren i tomgang.
  • Pivende lyd, omdrejningsafhængig. Efter tandremskift. Skyldes for stram tandrem.

Billeder

Motorrum J117
Motorrum på J117, phase 1 Espace med J7T

Tandrem monteret J7T - timing belt on J7T engine
Tandremmen

Tandremssæt til J7T motor
Tandremssæt til J7T
Kontaktoplysninger

Copyright © 1995-2008 Anders Dinsen

Siden opdateret: 2006-05-12 13:28:55